Πέτρος Γεωργίου Μωραΐτης

Πέτρος Γεωργίου Μωραΐτης 

(Τήνος, 1826 - Αθήνα, 19 Ιουνίου 1886)



Ένα από τα ζητούμενα της ιστορίας της ελληνικής φωτογραφίας είναι τα βιογραφικά των φωτογράφων.
Για τους πρώτους έλληνες φωτογράφους του 19ου οι έρευνες του Άλκη Ξανθάκη έδωσαν πλήθος δημοσιεύσεων. Θυμίζουμε εδώ ότι η πρώτη έκδοση της ιστορίας της Ελληνικής φωτογραφίας που εκπόνησε έγινε το 1981 από το ΕΛΙΑ. Έκτοτε ακολούθησαν  ανανεωμένες εκδόσεις. Από το 2006 στον ιστότοπο του ΕΛΙΑ βρίσκεται αναρτημένο και ελεύθερης πρόσβασης  το Λεξικό φωτογράφων 1839-1960, έλληνες φωτογράφοι και ξένοι φωτογράφοι στην Ελλάδα  προϊόν πολυετούς έρευνας του ιστορικού.

 Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1981 μέχρι το 2006 τα όρια ζωής ενός από τους βασικότερους φωτογράφους του 19ου αιώνα,  του Πέτρου Μωραΐτη, είναι ασαφή. Ο Ξανθάκης δίνει ως όρια ζωής του Μωραΐτη "1832-1888;" Στο λεξικό αναφέρει ότι στα Ολύμπια του 1888 δεν έλαβε μέρος ο Πέτρος Μωραΐτης, αλλά ο γιος του Γεώργιος."Εκείνη την εποχή" γράφει ο Ξανθάκης "υπολογίζεται και ο θάνατος του Π. Μωραΐτη από μόλυνση από το δάγκωμα μιας μαϊμούς..."

 Όλα τα σχετικά λήμματα σε ελληνικές και ξένες έγκυρες εγκυκλοπαίδειες, επιστημονικά άρθρα κλπ, που γράφτηκαν μέχρι σήμερα, βασίσθηκαν σε αυτή την πληροφορία και την αναπαρήγαγαν. Εξαίρεση η ηλεκτρονική δημοσίευση του 2013 για την ελληνική φωτογραφία που έγινε από τη Réunion des musées nationaux – Grand Palais και το μουσείο Guimet.


Η παρούσα ανάρτηση έχει ως σκοπό να αποκαταστήσει τα πράγματα.

Δημοσιεύουμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου του Πέτρου Μωραΐτη που αναζητήσαμε στο ληξιαρχείο Αθηνών.


Όλες οι εφημερίδες της εποχής ανακοίνωσαν το σημαντικό γεγονός του θανάτου του φωτογράφου. 
Ο Πέτρος Μωραΐτης ήταν ένα γνωστό πρόσωπο της μικρής αθηναϊκής κοινωνίας, που φωτογραφιζόταν στο στούντιό του.
Πέτρος Μωραΐτης, Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, π. 1875, (ΦΑ. L006.024)






Πέτρος Μωραΐτης, Η Ζωΐτσα Παπαρρηγοπούλου, αδελφή του Κωνσταντίνου, π. 1875, (ΦΑ. L006.026)

Πέτρος Μωραΐτης, Ο Στέφανος Ευκλείδης και η σύζυγός του Ταρσή, το γένος Σιληβέργου, π. 1875, (ΦΑ. 1Φ03.MOR.057)

Πέτρος Μωραΐτης, Δύο cartes de visite, αγνώστων κυριών, π. 1875 (  ΦΑ. 1Φ03.MOR.054 και ΦΑ. L006.025)
Λίγες ημέρες μετά την είδηση του θανάτου του Πέτρου Μωραΐτη, στις αθηναϊκές εφημερίδες δημοσιεύθηκε αγγελία του γιού του, Γεώργιου Μωραΐτη, στην οποία ανακοινώνει ότι η λειτουργία του φωτογραφείου θα συνεχισθεί, μια και από τριετίας ήδη, είχε ο ίδιος αναλάβει. Για τον Γεώργιο Π. Μωραΐτη και τον Γεώργιο Ι. Μωραΐτη και τη μεταξύ τους σχέση (ένα ακόμα desideratum της ιστορίας της ελληνικής φωτογραφίας) θα ασχοληθούμε σε προσεχή ανάρτηση.

Νέα Εφημερίς, 25 Ιουνίου 1886

Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Σχόλια